- Home
- Kombi Bakımı
Kombi Bakımı
KOMBİ BAKIMI
Kombi bakımı kombinin daha sağlıklı ve performanslı çalışması için, aynı zamanda oluşabilecek arızalar ile ilgili erken teşhis adına önemli rol oynamaktadır. Kombi bakımı sonrasında, peteklerin daha iyi ısındığı, ısınmayan bazı peteklerin özellikle alt kısımların eskisinden verimli olduğu görülmektedir. Özellikle kombi petek bakımı ile birlikte yapıldığında, ısınma performansı maksimum düzeyde artacak, bu sayede doğalgaz yakıt sarfiyatınız düşecek ya da faturanızın karşılığını ısınarak almış olacaksınız. Kombi bakımı esnasında kombinin ses kontrolü, sıcak su akışı, petek ısısı ve başka bir aksaklık olup olmadığı kontrol edilmeli, işlem bitiminde yetkili servis teknikerleri kombi bakım ücretinin de yazılı olduğu bir servis makbuzu bırakmalıdır. Kombi bakımı, marka ve model fark etmeksizin her yıl ve mümkün ise yaz ayları içinde, değil ise en geç sonbahar mevsiminde yapılması tavsiye edilmekte ve bu aynı zamanda kombi bakımı ne zaman yapılmalı sorusunun da cevabıdır. Genellikle yaz mevsiminde kombi servislerinin kombi bakımı ile daha iyi ilgilendiği, vakit harcadığı ve müşteri ile birebir soru cevap ilişkilerine
KOMBİ BAKIMI NEDEN YAPILMALI
Kombi bakımı kombinin sorunsuz, uzun ömürlü çalışması, peteklerinde daha iyi ısı vermesi amacıyla yılda en az bir kere uygulanması tavsiye edilmektedir. Bu sayede daha az doğalgaz yakıt harcaması olacağı gibi en uzak peteklerin bile alt kısımlarının ısındığını göreceksiniz. Kombi bakımının faydalarından biri de olası arızaların önüne geçmek ve erken teşhis ile yüksek arıza giderlerinden kurtulmaktır. Bu sayede soğuk kış aylarında aniden bozulan bir kombi hiç kimsenin hoşuna gitmeyecektir. Kombilerin, yılda sonbahar ve ilkbahar aylarında kombi servis firmaları tarafından bakımlarının yapılması önemlidir. 6 ayda bir periyodik bakım yapılan kombiler sorunsuz çalışmaktadır. Kombi bakımı aksatılmadığında yıl boyunca sorunsuz bir şekilde çalışmaktadır. Bakım için gelen teknik servis personelinin yetki belgesinin olup olmadığına bakılmalıdır. Ayrıca mesleki eğitiminin yanı sıra servis teknisyeninin hitap şeklide önemlidir. Yetki belgesi olmayan teknisyenlere kombilerin bakımlarının yaptırılmaması tavsiye edilmektedir. Bakım sırasında kombide herhangi bir arıza tespit edildiğinde kullanıcıya bilgi verilmelidir. Kombinin bakımı nasıl yapılmalıdır? Periyodik bakım için gelen teknik servis personelinin kombi kullanıcısına bakım sırasında ne yapacağı ile ilgili bilgi vermesi şarttır.
Kombi Arıza Durumundaysa Bilgi Verilmeli
Kombi bakımı yapılırken öncelikle kapak açılmadan kalorifer tesisatı ile sıcak su tesisatının kontrolü yapılmalıdır ve kombinin çalışma verimliliğine bakılmalıdır. Hermetik ve bacalı kombilerin fanının çalışması mutlaka kontrol edilmeli ve gerekli temizlik yapılmalıdır. Atık gazları baca yoluyla dışarı atan kombilerin limit değerleri mutlaka ölçülmelidir. Ek parçalarında oksitlenen kısımların temizliği gerçekleştirilmelidir. Güvenlik elemanlarıyla birlikte diğer aksamların da kontrolü yapıldıktan sonra arıza tespit edildiğinde kullanıcıya detaylı bilgi verilmelidir. Cihazda herhangi bir sorun meydana geldiğinde kombi kullanıcısının onayının alınmasını takiben bakımdan önce arızaya müdahale edilmelidir. Arızaya yapılan müdahalenin ve arızalı olan parçanın değişiminden sonra kombiye bakım yapılmalıdır.
KOMBİ BAKIMINDA NELER YAPILIR?
Kombi bakımı yapılırken cihazın sıcak su ile kalorifer yanma aksamları incelenmeli, tozlanma kontrolü yapılmalı ve gerekli görüldüğünde temizlenmelidir. Cihazın yanma odası brülörünün kontrol edilmesi de önemlidir. Cihazın ana eşanjörü, kombi içindeki gaz valfı ayarı kontrol edilmelidir. Kombi içerisindeki elektrik ve elektronik bağlantıların kontrolü aksatılmamalıdır. Cihazın otomatik gaz kesme kontrolü önemlidir ve bunun kontrolü kesinlikle yapılmalıdır. Periyodik bakımlarda kalorifer dönüş hattındaki pislik tutucu filtre temizlenirken, bacalı kombilerde baca limit sensörünün kontrolü sağlanmalıdır. Yoğuşmalı kombilerde yoğuşma su haznesi ile kalorifer gidiş hattındaki çamur ayrıştırıcı filtrenin temizlenmesi de şarttır. Bütün bu bakım ve temizlikler yapıldıktan sonra kombi devreye alınmalı ve düzgün çalışıp çalışmadığı kontrol edilmelidir. Kombi bakımı düzenli olarak yapılan kombilerin düşük enerji ile çalışacağı bilinmelidir.